window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-YKBEY7RXKX');

De P van Purpose

hoe kan het zijn dat de purpose van een organisatie geen onderdeel uitmaakt van de marketing strategie?

Waar is de P van purpose in jouw marketingstrategie?

terug naar overzicht

Als tijden veranderen, is het slim om de bestaansreden van jouw organisatie tegen het licht te houden. 

Traditioneel bekeken begint de strategie van een organisatie bij het bepalen van het 'waarom'. Waarom ben ik als organisatie op aarde? Waarom doen we wat wij doen? Worden wij er gelukkig van?

Het vinden en activeren van jouw purpose is een belangrijke eerste stap. Wij noemen dit de zingeving en betekenis van een organisatie en het streven naar geluk; persoonlijk, organisatie breed en maatschappelijk, vormt daarin de basis.

We merken dat veel organisaties in de wachtstand staan en hopen dat alles weer zo wordt als het was. En dat is een illusie.

Iedere organisatie zou zich de vraag moeten stellen of je gelukkig wordt van de dingen die je doet. En als je dat goed in beeld hebt, dan toets je deze betekenis aan 4 kenmerken: verdienen we geld als een gevolg van de dingen die we doen? Is ons eigen belang ondergeschikt aan het algemene belang? Creëren we waarde voor elkaar, onze klanten en gasten en de maatschappij? En zijn wij als organisatie relevant?

Stel jezelf eens de vraag: "worden wij gelukkig van wat we doen?"

Als je de betekenis en zingeving van je organisatie goed in beeld hebt, dan bepaal je de strategie om dat te bereiken. Je onderzoekt jouw toegevoegde waarde in de markt en uniek onderscheidend vermogen. Jouw klanten, medewerkers en de maatschappij herkennen jou en weten wat jouw bijdrage is aan de waarde voor een ander. Dat is een belangrijke reden waarom klanten zaken met jou doen en waarom talenten kiezen om bij jou te werken.

De manier waarop een organisatie ervoor zorgt dat het een product of dienst succesvol naar de markt brengt gaat traditioneel over 4P’s: product, prijs, plaats en promotie. In de dienstverlening komen daar de P’s van promotie en personeel bij. Aangezien marketing veel meer is dan alleen reclame en geld verdienen een resultaat is en geen doel op zich, is het logisch dat je ook de zingeving en bestaansreden van de organisatie toevoegt aan de marketing-mix: de P van Purpose.

Hoe kan het zijn dat de purpose van een organisatie geen onderdeel uitmaakt van de marketing strategie? Door de purpose een plek te geven in de manier waarop de markt wordt benaderd, creëer je als organisatie continu een toets om jouw bestaansreden mee te nemen in de route naar de markt.

Door de P van purpose toe te voegen aan de marketing-mix, krijgt purpose een vaste plek in de strategie en kun je een prestatie-indicator bedenken om dit meetbaar te maken.

"De purpose van een organisatie is voor veel organisaties nu een reclame-uiting"

Door de purpose van de organisatie een oprecht onderdeel te laten zijn van de strategie, zorg je ervoor dat het niet blijft bij een mooie volzin, maar breng je de purpose tot leven en zet je deze om in actie en succes.

Wil je hier met ons over sparren, of zoek je een team-building met het MT om de purpose van jouw organisatie te ontdekken. Neem contact met ons op. Wij helpen om de purpose -spark van jouw organisatie te ontvlammen en de organisatie in de aan-stand te zetten!

 

Barry & Frank

sluit

privacy policy

1. Article name

Donec sit amet tincidunt arcu, sed ultrices lectus. Nulla facilisi. Sed mollis et lectus id rhoncus. Cras convallis hendrerit elit, vel hendrerit Metus semper sed. Praesent consectetur ante ac velit tincidunt. 
Amet sodales felis aliquam. Nullam posuere finibus diam, non ornare diam ultricies sit amet. Nulla pellentesque ligula orci, a porta nulla.
Praesent non nibh congue leo fringilla eleifend non ut dolor. In lectus. Dolor fermentum et sollicitudin at, varius eu urna. Nunc justo ipsum, volutpat eget cursus ut, hendrerit sed augue. Donec mattis venenatis.

2. Article name

Mollis et lectus id rhoncus. Cras convallis hendrerit elit, vel hendrerit metus semper sed. Praesent consectetur ante ac velit tincidunt.
Amet sodales felis aliquam. Nullam posuere finibus diam, non ornare. Diam ultricies sit amet. Nulla pellentesque ligula orci, a porta nulla auctor porttitor. Praesent non nibh congue leo fringilla eleifend non ut.
In lectus dolor, fermentum et. Sollicitudin at, varius eu urna. Nunc justo ipsum, volutpat eget cursus ut, hendrerit sed augue. Donec mattis venenatis vehicula.