window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-YKBEY7RXKX');

Purpose in Aktie

vind en activeer jouw purpose

hoe vind je jouw purpose?

terug naar overzicht

Hoe start je met jouw purpose?

Purpose wordt als thema breed gedragen en gelukkig zijn steeds meer bedrijven aan de slag om hun bestaansreden uit te vinden. Dat is ook niet gek, want de wereld om ons heen verandert in een razend tempo, of was die verandering al in gang gezet en heeft COVID-19 gezorgd voor versnelling van de bewustwording? 

Eén ding is klip en klaar: de bewustwording dat we zaken anders moeten doen en de twijfel hoe en wanneer dat moet gebeuren is nadrukkelijk aanwezig. Het moment van heropenen komt steeds dichterbij en dat roept vragen op: hoe gaat mijn organisatie verder? Hebben wij nog voldoende bestaansreden? Is onze markt (blijvend) veranderd? Ben ik met de juiste dingen bezig en wordt ik daar gelukkig van?

"De bewustwording dat zaken anders moeten is nadrukkelijk aanwezig”

Een aantal belangrijke nadelen van de Corona-crisis zijn dat verbindingen tussen mensen en organisaties zoek raken. Wij werken op afstand en dat wordt geaccepteerd, maar onze thuis werkplekken zijn verre van ideaal. Werkgevers proberen dit op te lossen, maar een huis is nu eenmaal geen kantooromgeving. Daar komt bij dat mensen geïsoleerd raken en wordt de behoefte aan samenwerken en met collega’s face-to-face te overleggen en ontmoeten steeds groter. We missen de energie en warmte van menselijk contact en het beeld-vergaderen is een ware energie-vreter.

Er zijn ook een aantal voordelen. Er is een betere balans tussen werk en privé, we hebben minder reistijd en daardoor werken we efficiënter en hebben we minder tijdverlies door afleidingen. Ook wordt de waardering voor de ‘gewone’ allerlaagste dingen van het leven groter: even het terras op, de sportschool in, winkelen zonder gedoe, een pretpark of festival bezoeken zonder testen of lekker je verjaardag vieren met een volle huiskamer, zonder het gevoel te hebben dat je de wet overtreed. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen.

“Als het buiten stormt kun je de zeilen hijsen of de schuilkelder in”

Het is daarom van cruciaal belang dat organisaties opnieuw bedenken hoe zij het werkleven na de pandemie inrichten. Voor het belang van de werk organisatie, voor het succes van de organisatie en bovenal voor het welzijn van de medewerkers en daarmee de maatschappelijke betrokkenheid. 

De eerste 5 maanden dat we met ndorfine bezig zijn hebben we gemerkt dat veel organisaties hun purpose opnieuw aan het ontdekken zijn en verder willen vormgeven, maar dat het in de praktijk complex is om hiermee te starten en het te verankeren in de organisatie. Wij krijgen steeds meer inzicht in de manier waarop organisaties met het onderwerp pupose omgaan.

Allereerst zetten wij de purpose van een organisatie neer als fundering voor de missie, visie en strategie. Dat ziet er als volgt uit:

Hierbij worden de volgende vragen gesteld:

Purpose: waarom doen we wat we doen?

Missie: waar staan we voor?

Visie: waar gaan we voor?

Strategie: hoe komen we daar?

Herkenwaarden: waaraan herken je ons? 

Cultuur: hoe werken we samen?

Je kunt stellen dat het antwoord op het ‘waarom’ van een organisatie de optelsom is van de bestaansreden, de ambitie en de manier waarop dit wordt doorleefd en uitgedragen. Het is ook wel de zingeving van een organisatie.

De purpose van een organisatie wordt meestal door de oprichter, eigenaar of directie bepaald, maar als deze niet in alle vezels van de organisatie doorleefd wordt, dan snijdt de purpose geen hout.

”Purpose is het morele kompas van een organisatie” (Ynzo van Zanten, Chief Evangalist van Tony’s Chocolonely)

Hoe ontwikkel je dan een goede purpose?

Simon Sinek beschrijft in zijn bekende Golden Circle het belang van het waarom. Klanten nemen jouw producten en diensten af als ze weten waarom je doet wat je doet. Maar hoe geef je vorm en inhoud aan het waarom?

De Purpose Cirkel is een instrument dat gebruikt wordt om de Purpose belofte van een organisatie te maken. Dit doe je als eigenaar(s) of samen met een MT of bestuur, een projectteam of een groep mensen die samenwerken aan een bepaald doel. De Purpose Cirkel start in het hart van de organisatie en kent drie ontwikkelniveaus:

  1. Persoonlijk: het ontwikkelen van jezelf (geluk voor jezelf als basis fundering voor het leven)
  2. Sociaal: de intieme cirkel voor geluk (het geluk voor familie, vrienden en directe collega’s)
  3. Werk: de zinvolle bijdrage die je levert in het werk dat je doet (het werkgeluk en de toegevoegde waarde die je als organisatie levert)

Purpose gedreven organisaties hanteren ook een aantal uitgangspunten:

  • Winst (of rijk worden) is geen doel, maar een resultaat.
  • Het eigen belang is ondergeschikt aan het algemeen belang.
  • Je maakt waarde voor een ander.
  • Je bent relevant (van betekenis) voor een ander.

Vanuit een organisatie oogpunt zijn er vier doelgroepen die de purpose van de organisatie moeten voelen: de medewerker, de klant, de leverancier en de maatschappij.

(Te) vaak zit purpose in de hoek van maatschappelijk relevant, maar het gaat verder dan dat. Het belang van de klant, leverancier en de medewerker staat ook centraal. En moet in balans zijn! Je kunt niet alleen maar goed zijn in het een, zonder het ander uit het oog te verliezen. Iedere doelgroep vertegenwoordigt een doelgroepkwadrant en versterkt de verbinding. Deze 4 doelgroep kennen hun eigen doelstellingen. Deze zijn:

  • Een bijdrage leveren aan GELUK
  • Het maken van van IMPACT
  • Het creëren van toegevoegde WAARDE
  • Samenwerken op basis van LOYALITEIT

En om de gewenste doelen te bereiken heb je Super-Powers nodig. De boel moet in beweging en er is actie nodig om je purpose in beweging te krijgen, doorleefd wordt en het in het DNA van de organisatie terecht komt. Alles wat je hoort, voelt, ruikt, proeft en ziet staat in dienst van de purpose.

Wij hebben 16 Super-Powers benoemd en die gebruiken wij om de vanuit de juiste energie de doelstellingen per doelgroep te bereiken. Deze Super-Powers zijn de de aanjagers van de purpose per doelgroepkwadrant.

Het kan zijn dat bepaalde Super-Powers betrekking hebben om meerdere kwadranten. Maar dat is de ontdekkingstocht, net als het geven van een definitie per Super-Power. En net als bij iedere verandering gaat het niet om het zo snel mogelijk van A naar B en naar C, maar om de eerste stappen te zetten op weg naar een toekomstbestendige organisatie.

De Purpose Cirkel van ndorfine

Wil je nog wat extra inspiratie opdoen over dit onderwerp? Afgelopen 21 mei gaven wij een seminar met als titel: Purpose in aktie. Samen met Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely onderzochten wij het activeren van purpose in de praktijk. Klik hieronder:

Seminar: Purpose in Aktie

 

Kan jouw purpose wel een boost gebruiken en twijfel je of je nog met de juiste dingen bezig bent? Wij komen je graag helpen om de fundering van jouw organisatie te verstevigen!

Klik hier als je met ons contact wil opnemen

De Purpose Cirkel is ontwikkeld door ndorfine om eigenaren, directeuren en managers van bedrijven, organisaties en teams in een workshop van 1 dag te helpen bij het formuleren van de Purpose Belofte en samen te onderzoeken wat de zingeving is binnen een organisatie. Waarom doe je wat je doet en hoe draagt dat bij aan (werk)geluk? Doe je mee...?

 

sluit

privacy policy

1. Article name

Donec sit amet tincidunt arcu, sed ultrices lectus. Nulla facilisi. Sed mollis et lectus id rhoncus. Cras convallis hendrerit elit, vel hendrerit Metus semper sed. Praesent consectetur ante ac velit tincidunt. 
Amet sodales felis aliquam. Nullam posuere finibus diam, non ornare diam ultricies sit amet. Nulla pellentesque ligula orci, a porta nulla.
Praesent non nibh congue leo fringilla eleifend non ut dolor. In lectus. Dolor fermentum et sollicitudin at, varius eu urna. Nunc justo ipsum, volutpat eget cursus ut, hendrerit sed augue. Donec mattis venenatis.

2. Article name

Mollis et lectus id rhoncus. Cras convallis hendrerit elit, vel hendrerit metus semper sed. Praesent consectetur ante ac velit tincidunt.
Amet sodales felis aliquam. Nullam posuere finibus diam, non ornare. Diam ultricies sit amet. Nulla pellentesque ligula orci, a porta nulla auctor porttitor. Praesent non nibh congue leo fringilla eleifend non ut.
In lectus dolor, fermentum et. Sollicitudin at, varius eu urna. Nunc justo ipsum, volutpat eget cursus ut, hendrerit sed augue. Donec mattis venenatis vehicula.